
Diamond Knowledge Base

Seeing Data Loss When Using Telenet Connection, Why?

Question:   When creating a network connection between the ports of two Lantronix (or Digi One) servers I
am seeing data loss, why?
Answer:   If you want to transfer full 8-bit data, use a raw connection, not a telnet connection.  Telnet port
settings and/or connections for data transfer are not supported, as telnet cannot download a file due to the
0XFF issue explained below:

Lantronix servers have the option of making or receiving connections to ports with either telnet IAC
interpretation or as an 8-bit clean (raw) data connection.

The telnet range is specified by the physical port number plus 2000, i.e. to connect to physical port 4 with
telnet IAC interpretation you would form a socket connection to port 2004.  The 8-bit clean range is physical
port number plus 3000.

When a telnet connection is initiated, the telnet host will attempt to negotiate with its peer on the other side of
the link.  If the other side is not responding to the telnet negotiation attempt, a valid connection may not
occur.  This is very implementation dependent.

Once a valid telnet connection has been established, in order to send a 0xff across the link, it must actually
be sent as 0xff 0xff.  This is a very simple IAC (Interpret as Command) sequence which means take this IAC
and replace it in the data stream with 0xff.  (basically quoting the 0xff character)  There are four possible
combinations when dealing with IAC processing:

Type Input Data 
On the
network 

Output Data Type 

Telnet 0xff 0xff 0xff 0xff Telnet 
Telnet 0xff 0xff 0xff 0xff 0xff Raw 

Raw 
0xff 0xn1
0xn2 

0xff 0xn1 0xn2 (nothing) * Telnet 

Raw 0xff 0xff 0xff Raw 

* The telnet processor will see the 0xff in the data stream and will attempt to make a valid IAC sequence.
Normally this will result in the loss of at least the 0xff character, and often one or two additional bytes of data.

In addition, when a telnet connection is established, special processing occurs with the CR and LF
characters.  

From RFC854:

Note that "CR LF" or "CR NUL" is required in both directions (in the default ASCII mode), to preserve the
symmetry of the NVT model.  Even though it may be known in some situations (e.g., with remote echo and
suppress go ahead options in effect) that characters are not being sent to an actual printer, nonetheless, for
the sake of consistency, the protocol requires that a NUL be inserted following a CR not followed by a LF in
the data stream.  The converse of this is that a NUL received in the data stream after a CR (in the absence of
options negotiations which explicitly specify otherwise) should be stripped out prior to applying the NVT to
local character set mapping. For more information, refer to RFC 854, "Telnet Protocol Specification."
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